NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Od chlewu po salon wystawowy

O inspiracji

Rozsypana budowla z 1780 roku widziała lepsze czasy. Została jednak częściowo zniszczona podczas II wojny światowej. Pierwotnym zamiarem stojącym za architektami było odnowienie konstrukcji i zmodernizowanie jej jako salonu wystawowego. Jednak jej stan utrudniał sfinansowanie gruntownej modernizacji, a na miejscu nie było możliwości wybudowania nowego budynku o tej samej wielkości ze względu na bliskość ulicy.

Rozwiązaniem, które przyświecało architektom było umieszczenie „domu w domu”, nawet jeśli oryginał był domem dla świń. Ale jak? Jak to połączyć? Czy części nowej konstrukcji mogą chronić starą w taki sposób, w jaki stare ściany zapewniają jej stabilność przez lata?

Architekt, ze względów ekonomicznych i logistycznych, umieścił drewniany „dom”, który był kopią elewacji oryginalnego budynku, wewnątrz ceglanego, ale nigdzie go nie dotykając, podczas gdy dach chroni istniejącą konstrukcję.

Światło, kolor i ciepło zmieniają budynek w nocy. Zwiedzający mogą zajrzeć w szczeliny między konstrukcjami i zastanowić się, jak to wszystko zostało zrobione. Nowe życie budynku przedłużone z XVIII wieku do wieku XXI.

Interesują Cię metamorfozy i renowacje starych budynków? Zajrzyj tutaj Lokalizacja: Niemcy Tekst: nowoczesna STODOŁA