nowoczesna STODOŁA w Belgii

Działka to dawny, rolniczy polder znajdujący się w Middelkerke w Belgii. Miejsce zostało oczyszczone, a istniejący tu budynek rolniczy wraz z mieniem został odbudowany, stając się teraz energooszczędnym domem, który spełnia bardzo surowe wymogi budowlane tej okolicy.

Główny budynek, który kiedyś był magazynem, znajduje się w części północnej działki. W pierwszej fazie projektu został on zmodernizowany i oczyszczony z wszystkich przylegających do niego konstrukcji rolniczych. W następnej fazie na zachodniej części działki powstanie jeszcze „bed and breakfast” w rozmiarach stojącej tam wcześniej starej szopy. Różne budynki łączą dwie osie centralne, które nadają kształt całemu projektowi. 

Nowy dom ma elementy typowe dla starych, wiejskich domów – to niska konstrukcja z dachem szczytowym. Czerwono-brązowe odcienie, które charakteryzowały stojące tu wcześniej zabudowania, zostały ożywione dzięki obiciu zarówno dachu, jak i fasady nowego domu mieszaniną trzech różnych płytek glinianych (1/3 Amaranth -1/3 Rustic – 1/3 Toscana).

Taka elewacja wraz z jasnymi płytami i dużą ilością szkła w południowej fasadzie budynku tworzy spójny, nowoczesny charakter budynku, który świetnie integruje się ze swym otoczeniem.
Organizację wewnętrzną domu można uznać za prostą i otwartą, m.in. dzięki zastosowaniu stalowej, portalowej konstrukcji na całej długości budynku. Miejsca do spania, mycia i przechowywania są ze sobą połączone, ale przestrzenie wspólne są otwarte. Korytarz po stronie północnej domu łączy wszystkie funkcje na dwóch poziomach konstrukcji.

Lokalizacja: Middelkerke,  Belgia,
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne