Nowoczesna stodoła

Te dwa odnowione budynki znajdują się w pobliżu młyna pochodzącego z XIV wieku, zbudowanego przy brzegu rzeki Parma w rejonie o ogromnej wartości dla środowiska.
Historia obu budynków sięga końca XIX i początku XX wieku.

Z uwagi na historię i charakter miejsca, od samego początku projekt zakładał ochronę najważniejszych cech tutejszej przyrody i okolicy, umożliwiając zamieszkanie tych budynków przez rodzinę, ale utrzymując jednocześnie ich charakter i stosując podobne materiały na ścianach i dachach, a także modułowość i linearność projektu.

Na zewnątrz przeprowadzono renowację terenów zielonych poprzez zwykłe odrodzenie istniejącej wcześniej roślinności oraz umocnienie części kamiennych.
Pierwszy budynek charakteryzuje obecność przestrzeni typologicznej – wewnętrzna, osłonięta ścieżka. Projekt podkreśla znaczenie tej przestrzeni, wykorzystując duże dębowe deski, które oddzielają część wewnętrzną od zewnętrznej. Jednocześnie przestrzenie mieszkalne znajdujące się w części południowej wychodzą na ogród i ścieżkę, pozwalając na ciągły kontakt wzrokowy między różnymi częściami parteru i piętra.

Drugi budynek zachował swój oryginalny charakter mieszkalny oraz inne oryginalne cechy: otwory w ścianach bocznych, widoczny kamień oraz wykończenie dachu.
Szczególną uwagę poświęcono odnowieniu ścian, wykorzystując zaprawę wapienną. Konstrukcja podłóg i dachu została wykonana z drewna dębowego. Portyk został wykończony panelami X Lam i przykryty deskami dębowymi.

Meble zaprojektował Marco Contini. Duża ilość wody pozwoliła na zastosowanie instalacji geotermicznej, która zapewnia równowagę ekologiczną oraz wydajność energetyczną.

Lokalizacja: Chiastrone, Włochy
Tekst: nowoczesnaSTODOŁA
więcej