Residance O

Właściciele tego domu poprosili architektów z firmy Andrea Tognon architecture o modernizację budynku z lat 1970-tych, który był niezbyt udaną imitacją rodzimej architektury rejonu Wenecji Euganejskiej.

Stary budynek nie wyglądał ani dobrze, ani prawdziwie. Plan domu był kwadratowy, ale brakowało w nim jednego naroża, więc w zasadzie nawiązywał do litery „L”. Dach był prostą, betonową płytą, która wychodziła poza kontur domu w niewłaściwych proporcjach, przez co cała bryła traciła swój prosty charakter.

Architekci z Andrea Tognon architecture zdecydowali się dołożyć brakujące naroże budynku, by stworzyć pierwotny kształt kwadratu. Odcięto też wystającą krawędź dachu i na nowo przeprojektowano połączenie dachu z całą bryła budynku, tworząc lekkie nachylenie jego powierzchni. Budynek został też odpowiednio przeprojektowany w środku i został wzbogacony o różne nowinki techniczne. Ściany i dach ocieplono, a system grzewczy zmodernizowano bazując na energii słonecznej.

Nowy dom, choć ma bardziej nowoczesny charakter, znacznie lepiej wpisuje się w swoje wiejskie otoczenie.

Lokalizacja: Włochy
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne