Stary, wiejski dom w Hiszpanii w zupełnie nowej odsłonie

Stary, wiejski dom w Hiszpanii w zupełnie nowej odsłonie

W hiszpańskim regionie Baix Empordà pewna niezwykle kreatywna rodzina przekształciła siedemnastowieczny, kataloński dom w przestrzeń do życia i pracy, a także organizacji wystaw.

Katalońska malarka Adalina Coromines, projektant Joan Lao oraz ich córka Africa Lao, która jest również projektantką, szukali szczególnego miejsca, w którym będą mogli mieszkać i pracować w zgodzie z przyrodą. Po pięciu latach poszukiwań znaleźli w końcu magiczne miejsce – kataloński, wiejski dom o wyraźnej osobowości i z ogromną działką, znajdujący się niezbyt daleko od Barcelony.

– „Nasz projekt opierał się na idei stworzenia wyjątkowej przestrzeni do życia. Jak również tworzenia sztuki, malarstwa, projektów, organizacji spotkań i prezentacji” – wyjaśnia Joan Lao.

Na 25-cio hektarowej farmie, w otoczeniu dębów korkowych i ostrolistnych, kasztanów i orzechów włoskich, stoi wiejski, kamienny budynek o powierzchni ok. 240 m2, który obecnie służy jako studio malarskie Coromines oraz studio kreatywne dla Joana i córki. Rodzina, która lubi razem pracować, odnowiła stary budynek tworząc w nim recepcję, sale spotkań, galerię sztuki, pokoje eksperymentalne. Miejsca jest idealne do sesji zdjęciowych oraz oczywiście przestrzenie mieszkalne. – „To była praca niemal archeologiczna” – wspomina Joan Lao.

Renowacja obejmowała wiele oryginalnych materiałów wykorzystanych w starym budynku. W tym naturalny kamień, gliniane podłogi i ściany oraz surowe, drewniane belki. Tylko część ścian została wytynkowana. Właściciele chcieli jednak wprowadzić do starego domu sporo współczesnych wygód i udogodnień. Są nimi nowoczesne technologie, które stworzą optymalne warunki dla tworzenia i prezentacji sztuki.

Rodzina podzieliła między siebie zadania – Joan i Africa odpowiadali za koncepcję wnętrz oraz wybór tekstur, a Caraminas zajęła się kolorami i sztuką, która miała ozdobić ściany. Większość mebli oraz akcesoriów stworzyło studio projektowe Joan Lao Design Studio.

– „Projekt przez cały czas prowadzony był w sposób holistyczny, biorąc pod uwagę wszystkie elementy, koncept, środowisko, architekturę, projekt wnętrz, estetykę, ekologię, równowagę oraz zużycie energii” – mówi projektant.

W ten sposób powstał budynek, który jest również ekologiczny i w dużym stopniu samowystarczalny. Zainstalowano panele słoneczne oraz system grzewczy z piecem na drewno, a woda pozyskiwana jest ze starej studni, która znajduje się w piwnicy.

– „Dla nas szacunek dla przyrody oraz fizyczne, mentalne i emocjonalne zdrowie są ogromnie ważne, więc sami uprawiamy nawet większość tego co jemy” – wyjaśnia Africa Lao.

Lokalizacja: Hiszpania
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne