Tack BARN, czyli kalifornijska STODOŁA przerobiona na minimalistyczny pensjonat

Amerykańskie studio architektoniczne Faulkner Architects zmodernizowało rustykalną STODOŁĘ w północnej Kalifornii, przerabiając ją na prosty budynek obity czerwonym drewnem pochodzącym z odzysku oraz stalą o podwyższonej odporności na warunki atmosferyczne.

Projekt o nazwie „Tack BARN” obejmował renowację budynku z dwuspadowym dachem z lat 50-tych, który kiedyś służył jako magazyn sprzętu konnego. Przylegał on do wiaty, która tworzyła ocienione miejsce dla koni.

Budynek osadzony jest w zboczu w wiosce Glen Ellen w kalifornijskim hrabstwie Sonoma. To miejsce o długiej, rolniczej historii, a dodatkową sławę zawdzięcza Jackowi Londonowi, który mieszkał w okolicy przez wiele lat, aż do czasu śmierci w 1916 roku.

– „Te same aspiracje, które przyciągnęły tu wiele lat temu Jacka Londona, teraz zadziałały na czteroosobową rodzinę z San Francisco i naszego stałego klienta, który zwrócił się do nas z prośbą o przystosowanie starej STODOŁY do funkcji mieszkalnych” – informują przedstawiciele studia, które ma swoje biura w Berkeley i Truckee w Kalifornii.

Celem projektu było przerobienie STODOŁY na budynek mieszkalny, w którym rodzina mogłaby spędzać weekendy w czasie, kiedy poszukiwać będzie nowego, stałego domu. Klienci chcieli, by ta przestrzeń była minimalistyczna, z miejscami do spania i swobodnego gotowania. Projekt obejmował istotne zmiany zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz budynku, choć zachowano wiele z jego oryginalnych elementów.

Jednym z kluczowych, zachowanych elementów była oryginalna konstrukcja wykonana z drewna daglezji zielonej, która nawiązuje do historii budynku. Ściany zewnętrzne częściowo obito „ekranem” z czerwonego drewna, a dach pokryto stalą o podwyższonej odporności na warunki atmosferyczne.

W budynku architekci usunęli drewnianą antresolę, instalując w jej miejsce nową, betonową płytę, która zastąpiła też żwir wysypany na ziemi. Usunięto dwie drewniane kolumny, a w ich miejsce postawiono stalowe.

Powierzchnia parteru to 78 m2, a duża przestrzeń obejmuje otwarty salon, kuchnię ze zlewozmywakiem i lodówką oraz niewielką łazienkę z prysznicem. W betonowej posadzce zainstalowano system grzewczy, który pozwala dogrzać całość w chłodniejsze dni i noce.

Dawną wiatę dla koni przerobiono na „werandę do spania”, przesłaniając ją drewnianymi listwami, co powiększyło przestrzeń o dodatkowe 54 m2. W tym pomieszczeniu zostawiono odsłonięte belki drewniane i zrobiono drewnianą podłogę. Nie ma tu ogrzewania, ponieważ miejscowe przepisy budowlane nie pozwalają na budowę nowych konstrukcji mieszkalnych o powierzchni przekraczającej 79 m2. Architekci zastosowali więc wybieg powiększenia przestrzeni użytkowej w ramach obowiązujących pozwoleń.

Architekci podkreślają, że chcieli przystosować budynek do nowoczesnych funkcji mieszkalnych z poszanowaniem jego dziedzictwa. – „Naszym zamiarem było zachowanie i skorzystanie z energii, jaką miała dawna STODOŁA, wprowadzając jednak do niej ślady życia ludzi, które są subtelne, choć wyraźne” – wyjaśniają przedstawiciele Faulkner Architects.

Lokalizacja: Kalifornia, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne