The Parchment Works House

Interwencja The Parchment Works House

The Parchment Works House autorstwa Will Gamble Architects zakłada architektoniczną interwencję oraz renowację zabytkowego wiktoriańskiego domu z podwójnym frontem. Zobaczmy co przyniosły prace renowacyjne.

The Parchment Works House – budynek w budynku

Jak mówią architekci: „Cała koncepcja polegała na tym, aby niczego nie zakrywać. Nawet tam, gdzie w ścianach ustawiono stare zardzewiałe gwoździe, nie pozbyliśmy się ich. To był bardzo uczciwy projekt – po prostu wykorzystaliśmy jak najwięcej materiałów, które nas otaczały”. The Parchment Works House pierwotnie miał być wzniesioną od fasad STODOŁĄ. Sprawy jednak przybrały inny obrót.

Z domem bowiem połączona była nieczynna obora dla bydła, a za nią ruina, która była dawną fabryką pergaminów i planowanym pomnikiem. Początkowym założeniem klienta było przekształcenie obory i wyburzenie ruin, aby zrobić miejsce dla nowej rozbudowy. Od początku procesu projektowania klient postrzegał ruinę jako ograniczenie, w przeciwieństwie do pozytywnego atutu, który w rzeczywistości można celebrować poprzez delikatną, ale dobrze przemyślaną interwencję. Zamiast zburzyć ruinę, Will Gamble Architects zaproponował „budynek w budynku”. Dwie lekkie bryły można delikatnie wstawić w murowane ściany, aby je zachować i uczcić. Zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie dobrano paletę materiałów, które nawiązują do historii miejsca i otaczającego go wiejskiego kontekstu.

Konserwacja i ingerencja

Interwencja architektoniczna podkreśla poszczególne aspekty trzech obszarów – domu, szopy i ruin – i tym samym odróżnia je od siebie. Podczas gdy konserwacja i minimalna ingerencja historycznej konstrukcji była logicznym wyborem estetycznym, w środku architekci podjęli nieco inne podejście. Celem była przejrzystość oraz współczesna estetyka minimalizmu. Na zewnątrz zastosowano stal kortenową, dąb i regenerowaną cegłę. Rozszerzenie zbudowano z materiałów pochodzących głównie z recyklingu, pozyskanych lokalnie. Zabieg zarówno opłacalny, jak i zrównoważony, a jednocześnie pozwalał na delikatne wtapianie się propozycji w otoczenie.

We wnętrzu wyeksponowano belki konstrukcyjne istniejącej obory, a także stalową nową część – kamienne ściany zostały ponownie zaostrzone i umyte wapnem, aby uzyskać efekt cętkowania, a wzdłuż podstawy odlano betonowy cokół, aby stworzyć monolit „brzeżny”. Współczesna kuchnia przeciwstawia nierówny i nieuporządkowany charakter ruiny i kontynuuje wątek nowoczesnej interwencji osadzonej w historycznym kontekście.

Genialna interwencja The Parchment Works House pozwala rodzinie cieszyć się ruinami w zaciszu domu.

Lokalizacja: Gretton, Anglia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne