Villa AH

Z ogromną dbałością o szczegóły właścicielka tego domu przedstawiła architektom wizję swego przyszłego domu. Projekt miał zachować, a nawet podkreślać surowy i mocny charakter budynku, który był koniecznością ze względu na zmienną pogodę w tej części portugalskiego wybrzeża. Miał też wprowadzać do każdego wnętrza sporą ilość światła dziennego, chroniąc pomieszczenia przed jednoczesnym przegrzaniem.

Dom o powierzchni 209 m2 stoi na lekko pochylonej działce, znajdującej się na terenie porośniętym sosną iberyjską. Widok na linię oceanu nie jest rozległy, ale bez wątpienia przyciąga wzrok. Budynek miał stać się „domem nad oceanem z inspiracjami Feng Shui”. Ogólna orientacja budynku stwarzała dla właścicielki „idealny przepływ energii”, który odzwierciedla jej mocny i autentyczny charakter.

Zespół firmy CORE rozpoczął prace nad projektem wprowadzając kilka istotnych zasad Feng Shui, które obejmowały centralne ułożenie drzwi wejściowych. Architekci zrewitalizowali istniejące, ale zaniedbane patio, które stało się „łącznikiem między ziemią a niebem”, stając się jednocześnie częścią kuchni oraz wizualnym połączeniem z najmniejszą sypialnią domu.

Właścicielka miała bardzo jasno określone wymagania dotyczące organizacji przestrzeni. Chciała powiększyć przestrzeń swojego nowego domu, podwajając powierzchnię dzienną o dwupiętrową przybudówkę. Miał powstać otwarty salon oraz przestrzenie wewnętrzne i zewnętrzne, dla których przedstawiła listę kluczowych priorytetów. Ze względu na to, że właścicielka jest matką trzech dorastających córek, które przyprowadzają do domu swoich przyjaciół, a rodzina ma także cztery psy i kota, właścicielka nie chciała się martwić delikatnymi materiałami, które łatwo można uszkodzić. Materiały i sprzęty miały być nie tylko trwałe, ale też autentyczne tak, by pasowały do miejsca i atmosfery domu. Z tego powodu wybrano m.in. rustykalny kamień oraz drewno, surowy len oraz betonowe schody. W łazienkach pojawiają się starodawne toalety z wysoko zawieszonymi zbiornikami i łańcuchem, który służy do spuszczania wody. Umywalki wykonano z ciężkiego kamienia, który również podkreśla rustykalny charakter domu.

Projekt domu – zgodnie z życzeniem właścicielki – łączy filozofię Feng Shui z zasadami bioklimatycznymi. Architekci w ramach specjalnie przeprowadzonego badania ustalili główny kierunek wiatru, który pomoże wychłodzić przestrzenie domu. Szczególną rolę odegrały okna, które mają umożliwiać naturalną wentylację krzyżową domu. Do tego powstały specjalnie obliczone zacienienia, które ostatecznie mają pomóc stworzyć idealne środowisko do życia, zapobiegające przegrzewaniu i zbytniemu wychłodzeniu domu. 

Czasem jednak serce wygrywało z rozumem. Na podstawie analizy bioklimatycznej architekci chcieli stworzyć znacznie mniejsze okna górne od zachodu, ale zamiłowanie właścicielki do zachodów słońca sprawiło, że z tej strony okna powstały ostatecznie większe, a w niektórych pomieszczeniach zainstalowano jednak klimatyzację. Region Algarve, w którym znajduje się dom, może mieć mokre i chłodne zimy, więc większe okna oznaczały też konieczność instalacji ogrzewania podłogowego oraz otwartego kominka.

Ze względu na duże ryzyko występowania trzęsień ziemi w tej części Portugalii dom ma betonową konstrukcję, którą uzupełniono glinianą cegłą o doskonałych właściwościach termicznych.

Lokalizacja: Portugalia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne