CasAmaro Aldeia Galega da Merceana

Apartamenty Turystyki Wina. Cas’Amaro

Za renowację starej winnicy w stanie ruiny, lokalnie znanej jako Casal da Vinha Grande odpowiada studio architekstoniczne Atelier Central Arquitectos. Projekt nosi nazwę – Apartamenty Turystyki Wina – Cas’Amaro, a widok zeń rozchodzi się na Aldeia Galega da Merceana. Celem architektów było przystosowanie budynku do jednostki mieszkalnej wpisującej się w ducha turystyki winiarskiej.

Renowacja starej winnicy

Celem Cas’Amaro było zachowanie obrazu harmonii i odniesienia istniejącej konstrukcji, osadzonej na cyplu, pojmowanej w logice spójności i szacunku dla natury. Ogromny nacisk położono na odzyskanie starej winnicy z zachowaniem jej oryginalnego, wybitnego wizerunku. W ramach tego projektu zapewniono warunki mieszkalne z pomieszczeń socjalnych. Odseparowano przestrzeń dla dużej recepcji, salonu oraz jadalni. Znalazło się również miejsce dla kuchni oraz socjalnej łazienki ukrytymi za istniejącymi betonowymi składnicami wina.

Architekci zachowali pamięć o wcześniej istniejących budynkach Cas’Amaro. Zachowali bowiem złogi wina, prasę do wina, betonową podłogę i wszystkie elementy konstrukcyjne drewnianych wiązarów dachowych. Elewacja z dużymi otworami wychodzącymi na wschód i zachód nad winnicą wprowadza wewnątrz naturalne światło oraz promienne widoki. Od wewnątrz zabezpieczonymi naturalnymi, olejowanymi okiennicami sosnowymi, zachowującymi surowy wygląd materiału.

Estetyka oraz technikalia Cas’Amaro

Istniejący komin wita i określa umiejscowienie ogromnego kominka zaprojektowanego w części mieszkalnej. Na ścianach system ociepleń zewnętrznych ETICS z aglomeratu czarnego korka i białej zaprawy wapienno-hydraulicznej zapewnia niezbędny komfort cieplny. Wszystko to przy zachowaniu oryginalnej estetyki Cas’Amaro. Drewnianą konstrukcję nośną istniejącego dachu zakonserwowano i odnowiono, z poszanowaniem jej walorów estetycznych. Niemniej detal konstrukcyjny na nowo zdefiniowano poprzez ułożenie wykładziny sosnowej. Mianowicie podstawy nośnej pod nową izolację termiczną i wodoszczelną oraz dachówkę z recyklingu.

Na niższym poziomie Cas’Amaro  znajduje się dobudówka mieszcząca sypialnie. Wznosi się do poziomu winnicy, jak ciężki lokalny kamień, wyrzeźbiony tak, aby zapewnić otwarcie klatki schodowej. Balkony, wychodzące na południe na zbocze wzgórza i winnicę, gwarantują prywatność i ochronę przed słońcem. Niekończący się basen, wyrzeźbiony w górnej części kamiennego bloku zamyka bryłę od wschodu.

Podziemny tunel z naturalnego betonu, o płynnym i organicznym kształcie, łączy budynki nawiązujące do motywu winiarni. Ciemna ścieżka, oświetlona została okrągłym świetlikiem.

Lokalizacja: Aldeia Galega da Merceana, Portugalia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne