Hospicjum de Liefde by de Kovel architecten

Azyl w Hospicjum de Liefde

„De Kapel” to monumentalny dom wiejski położony na południowym skraju Zuidwijk, dzielnicy mieszkalnej w Rotterdamie. Ten narodowy zabytek został przekształcony w ośrodek opieki terminalnej – Hospicjum „de Liefde”. Kryty strzechą budynek został gruntownie wyremontowany i rozbudowany. Dzięki dodaniu nowego skrzydła oraz ogrodu, sprawiło, że natura, światło i przestronność przyczyniają się do godnego pożegnania.

Typologia domu krytego strzechą

XVIII-wieczną farmę typu Overmaasse uznano za pomnik narodowy w 1975 roku. W latach 1992-2017 „de Kapel” wykorzystywano go jako ośrodek pracy dla dorosłych z (lekką) niepełnosprawnością intelektualną. Ze względu na gruntowne remonty w przeszłości, monumentalna wartość istniejącego gospodarstwa leży obecnie głównie w typologii budynku, domu, starych elewacjach i imponującym dachu krytym strzechą. Obecnie, służy jako azyl ostatniej drogi o nazwie Hospicjum de Liefde.

Dawna obora służy jako salon Hospicjum de Liefde. Na tej długiej przestrzeni wciąż widoczne są stare, monumentalne krokwie. Inne funkcje, takie jak kuchnia, recepcja, pokój gościnny i pokoje zespołowe sąsiadują bezpośrednio z tą przestrzenią. Pomieszczenie o podwójnej wysokości na czele farmy mieści „przestrzeń rytualną”, w której ludzie mogą się spotykać, aby pożegnać się i upamiętnić tradycję buddyjską.

Przeszklony korytarz biegnie od części wspólnych w gospodarstwie do nowego budynku z pokojami mieszkalnymi. Doświadczenie zieleni, natury i światła jest tutaj najważniejsze. Dlatego galeria wokół ogrodzonego ogrodu jest przeszklona. Drewniane kolumny, drewniane ściany i szafki nadają pomieszczeniu wyraźny rytm. W celu przekształcenia gospodarstwa w hospicjum sześć pokoi umieszczono poza starym gospodarstwem.

Hospicjum de Liefde – wymagania budowlane

Wymagania dotyczące dobrych powierzchni mieszkaniowych dla schorowanych lokatorów (dźwięk, światło dzienne, wentylacja i izolacja) są trudne do spełnienia bez wpływu na zabytkowe walory gospodarstwa. Dzięki temu nowy budynek został wyposażony w gruntową pompę ciepła, ogniwa słoneczne oraz wentylację z odzyskiem ciepła. Architekturę dobudówki zainspirowano ciemnymi drewutniami znajdującymi się w wielu tego typu gospodarstwach. Dzięki temu Hospicjum de Liefde wraz ze skromną dobudówką tworzy harmonijną i naturalną całość w krajobrazie. W przeciwieństwie do tradycyjnej szopy, nowy budynek ma nowoczesny design z ramami w kolorze brązu i cynkowym dachem ze zintegrowanymi ogniwami słonecznymi. Konstrukcja nośna, jak i okładzina elewacji oraz duża część wykończenia wnętrz wykonana jest z drewna. Do pokoi gościnnych można dostać się z korytarza wzdłuż dziedzińca.

Każdy pokój posiada łazienkę, okna od ściany do ściany i prywatny zadaszony taras z widokiem na ogród gospodarstwa. Ten pokój to miejsce, w którym gość może się wyciszyć, aby znaleźć spokój i intymność. Pobyt w Hospicjum de Liefde to intensywny okres życia, w którym budynek oferuje znaczące środowisko do pożegnania i upamiętnienia w atrakcyjnym krajobrazie.

Lokalizacja: Rotterdam, Holandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej
Opublikowano 2022.08.12
architekci: studio AAAN
  • FB Instagram Pintarest

Zobacz podobne