NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Modular Unit to projekt do wielu zastosowań

O inspiracji

Projekt Modular Unit to niewielka konstrukcja, która pozwala na szereg zastosowań, redukuje wpływ architektury na środowisko oraz maksymalnie wykorzystuje najlepsze cechy działki. Budynek może podlegać recyklingowi, a zaprojektowany został przez Teke Architects Office.

Pojedynczy moduł składa się z dwóch drewnianych ram i ścian, które można odpowiednio prefabrykować, a następnie łatwo zamontować na miejscu, skracając czas instalacji i wpływ na otoczenie. Moduły można stosownie powielać, uzupełniając je o wewnętrzny rdzeń, który składa się z prefabrykowanej „kapsuły serwisowej” ułatwiającej podłączenie odpowiednich instalacji. Konstrukcję wzbogacają tarasy zewnętrzne chronione o różnych porach dnia drewnianymi ekranami, dzięki czemu oferują one różnorodne możliwości spędzania czasu na świeżym powietrzu, odpowiednio do wybranych warunków nasłonecznienia.

Pokrycie dachu zostało opracowane przez architektów w taki sposób, by działało jak wielowarstwowa powierzchnia, która pasywnie pozwala kontrolować temperaturę. Izolacja termiczna i wodoodporne wykończenie paneli to część konstrukcji dachu, którą wykonano z drewna klejonego. Nad konstrukcją umieszczono jeszcze powierzchnię miedzianą, która zapewnia skuteczną kontrolę pasywną i redukcję przyrostu ciepła, gdyż umożliwia ciągły ruch powietrza i zapewnia dodatkowy cień.

Projekt uwzględnia technologie, które pozwalają ograniczyć maksymalnie wpływ na środowisko i najbliższe otoczenie. Otwarty plan zapewnia swobodny dostęp naturalnego światła oraz umożliwia wentylację krzyżową. Powierzchnie transparentne dodatkowo pozwalają doświetlić każdy kąt wnętrza, minimalizując potrzebę wprowadzania sztucznego światła. Wysoki, dwuspadowy dach to idealne miejsce do umieszczenia paneli fotowoltaicznych do produkcji energii elektrycznej i paneli słonecznych do podgrzewania wody. Zastosowana pompa ciepła i ogrzewanie podłogowe tworzą wydajny system, który wykorzystuje minimalną ilość energii. Architekci podnieśli też specjalnie podłogę modułu, aby umożliwić cyrkulację powietrza pod jej powierzchnią. Odpowiednia orientacja budynku, wykonane na zamówienie dwuszybowe przeszklenia i sosnowe osłony przeciwsłoneczne chronią wnętrze przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.

W miarę dodawania kolejnych ram konstrukcyjnych budynek stanie się większy. Architekci zapewniają, że – jeśli pojawi się taka potrzeba – projekt można wzbogacić o kolejne „kapsuły serwisowe”. Dzięki temu prosta czynność polegająca na powtarzaniu i łączeniu niewielkiej liczby stosunkowo prostych elementów budowlanych może stworzyć szeroką gamę przestrzeni nadających się do różnych zastosowań.

Lokalizacja: Włochy
Tekst: nowoczesna STODOŁA