Shannon Vos

Shannon Vos versus czarna STODOŁA

Projektant wnętrz, Shannon Vos z VOS CREATIVE, stworzył dom swoich marzeń, remontując posiadłość w Palm Springs. „Odnawianie bryły dla innych wiąże się z pewnymi wyzwaniami, ale kiedy projekt dotyczy własnego domu, sprawy stają się iście osobiste”.

Shannon Vos o swoim domu marzeń

„Wszystko zaczęło się od snu – a raczej koszmaru”. Tak swoją opowieść o domu marzeń rozpoczyna Shannon Vos. „Wyobraź sobie moją żonę i mnie oraz dwóch młodych chłopców z wątpliwym poziomem testosteronu i kotka, żyjących w dwupokojowym mieszkaniu bez źdźbła trawy, na które można by patrzeć”. Ich marzeniem była przeprowadzka, ale przy wzmożonej aktywności na rynku w tamtym czasie nie było to łatwe. Dom w Palm Springs z lat 80. odrzucił wielu kupujących, gdy zobaczyli, ile pracy trzeba wykonać, aby umożliwiał godne życie. „Uwielbiam wyzwania, więc złapaliśmy okazję i zaczęliśmy cieszyć się przestrzenią”.

Shannon Vos podejmując się renowacji wymienił dach swojego domu stawiając na stalowe pokrycie. Drewnianą elewację pomalował na nowo i postawił ogrodzenie. „Spędzenie sześciu miesięcy w domu bez podnoszenia paska narzędziowego zmieniło wszystko. Zaczęliśmy rozumieć przepływ wszystkich przestrzeni, sposób, w jaki światło wpadało do budynku i relacje między każdym pokojem a następnym. Zasadniczo plan piętra był doskonały i uniknęliśmy jakichkolwiek podań do rady”.

Prace remontowe

Dom zwrócony jest na północny-zachód i otacza go gigantyczny basen, taki jaki zbudowano 30 lat temu. Bez ogrodzenia basenu, z popękanym betonem, pękniętymi płytkami i podejrzanie wyglądającym jacuzzi. „Naszym marzeniem był kolorowy basen z podwodną grafiką, więc porozmawialiśmy z Nathanem Johnsonem z Blacklist Studio i chłopakami z Luxapool. Wspólnie opracowaliśmy projekt i kolorystykę, które sprawdziłyby się pod wodą”. Prace basenowe zajęły 6 tygodni.

Olbrzymią werandę owinięto w kompozytową deskę tarasową – mieszankę zużytych plastikowych worków i drewna z recyklingu. Czarne ściany, czarne okna i czarny dach tworzą nastrojowe tło, które pozwala lśnić niebieskiemu basenowi i obfitej zieleni. Szare kafelki otaczają przestrzeń, a basen wypełnia niebieska płytka z lastryko w stylu lat 70.

„Po ustaleniu wyglądu zewnętrznego pozwoliliśmy, aby nasze wewnętrzne wybory były kierowane kolorami basenu, a także praktycznością i długowiecznością. Postawiliśmy na lekkość, jasność i odrobinę retro”. Wytrzymałe płytki podłogowe lastryko w pomieszczeniach mieszkalnych chronią podłogę przed dorastającymi chłopcami. Pokoje dla dzieci znajdują się po przeciwnej stronie domu niż główna sypialnia.

Technikalia

Inteligentne opcje ogrzewania, a mianowicie ogrzewanie podłogowe i klejnot w postaci kominka opalanego drewnem, zapewniają ciepło zimą. Z drugiej strony pasywne umieszczanie okien, żaluzje zewnętrzne i wentylatory zapewniają przyjemny chłód latem. „Niektórzy twierdzą, że czarny dach upiekł nas wszystkich w upalne dni, ale my ledwo zauważamy różnicę” – podsumowuje Shannon Vos.

Lokalizacja: Palm Springs, Stany Zjednoczone
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne